Rólam

 

"A szerzőt aligha kell bemutatni a berényieknek, hiszen Körösi Mihály élete nagy részét szülővárosában töltötte, jelenleg is a helyi Orlai Petrics Soma Általános Iskola magyar-történelem szakos tanára. A könyv közel egy évtizedes kutatómunka termése. A szerző a tanítás mellett jó szívvel áldozta fel nyári szabadságát anyaggyűjtésre és kézirata elkészítésére. Az elmúlt években a Berényi Hírmondó már több alkalommal közölt egy-egy részletet a formálódó tanulmányból." - így mutatott be Dr. Kugler József az olvasóknak, érdeklődőknek a Képek Orlai Petrics Soma életéből című munkám megjelenése alkalmából.

Talán ennyi elég is lenne, s ha mégsem? Íme néhány kiegészítés. Mezőberényben születtem még az előző században, s lakom azon a portán, ahol felmenőim is laktak több mint 150 éven keresztül. Általános iskolámat helyben végeztem. Az akkoriban alakult mezőberényi gimnázium elvégzése után kerültem kapcsolatba a helytörténettel: a tanárképző főiskolán szakdolgozatom témája a 19. századi helyi olvasókörök alakulása, fejlődése volt. Dolgoztam Görbeházán, Tarhoson, Muronyban, majd nyugdíjazásomig Mezőberényben. Szerettem tanítani. A magyar - történelem szakos teendők elvégzésén túl szerveztem nyári táborokat, csere táborokat az akkor még Csehszlovákia magyar és szlovák lakta térségeibe, megyei közlekedési táborokat közel egy évtizedig, régész tábort két éven keresztül.  Ez utóbbi rakta le az iskolánkban megalakuló természet- és környzetvédő mozgalom országos kapcsolatainak alapjait. Öt évig voltam a korábbi 2.sz Általános Iskola igazgatója. Ekkor vezettük be a nemzetiségi német nyelv oktatását, vettük fel a Comenius programon keresztül egy-egy német, francia, olasz iskolával a kapcsolatot, s tettük ismertté munkánkon keresztül iskolánk és városunk nevét Európa több városában. Az Orlai Petrics Soma nevet is ekkor vette fel iskolánk, névadónk emlékére megyei irodalmi pályázatokat hirdettünk, kiállításokat rendeztünk: volt régészeti, iskolatörténeti, az 1956-os forradalom helyi eseményeit bemutató (városunkban először), Arany János életét ismertető kiállítás. Megjelentettünk iskolánk életét bemutató kiadványokat. Ma nyugdíjas vagyok, s jól érzem magam ebben a státusban. Van időm levéltárakba járni, s az ott szerzett ismereteket, érdekességeket egységbe foglalni, s ha az anyagiak engedik, könyv formátumban megjelentetni; rendületlenül bízva abban, hogy mai világunkban is hasznos, ezért szükséges a múlt ismerete, s amúgy igen érdekes, gyakran szórakoztató elfoglaltság mind a kutató, mind az olvasó számára. Ilyen meggondolások alapján jött létre a Mezőberényi Helytörténeti és Tájvédelmi Egyesület, melynek első elnöke voltam. Ez a honlap is a fenti gondolatok jegyében született.

Honlapom látogatóinak hasznos időtöltést kívánok! Szívesen fogadom véleményüket, ötletüket, javaslatukat a lenti címen.

Erre az elismerésre vagyok a legbüszkébb.

A Magyar Történelmi Társulat (Tanári Tagozatának) kitüntetését az ELTE Professzorok Házában vehettem át.

Thaly Kálmán, (1839 - 1909): költő, író, tiszteletbeli bölcsészdoktor, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, országgyűlési képviselő.
1867. májusában a Történelmi Társulat megalapításakor annak titkárává választották.
A nagy obstrukció idején, mely gróf Tisza István kormánya ellen irányult, 1904-ben, az ellenzék az ő kérésére kötött fegyverszünetet és e működése elismeréséül az országgyűlési pártok emlékérmet verettek tiszteletére, a király pedig az ő kérésére ekkor rendelte el II. Rákóczi Ferenc, Thököly Imre, Bercsényi Miklós, felesége Csáky Krisztina (†1723), Esterházy Antal (1676-1722) generális, tábornagy és Sibrik Miklós (†1735) ezredeskapitány) és több más bujdosó hamvainak hazaszállítását, melyet Thaly már 30 év óta folyton sürgetett és a törvényhatóságokkal sürgettetett. 

   

 

   Ajánlom (egy kattintás):

 "A haza minden előtt" 2013.03.15. március 15-i ünnepi műsor az m1-en (a beszélgetés Orlairól 3.34-3.40 között látható):

http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/03/15/13/A_haza_minden_elott_2013_marcius_15 .aspx  

(Feltöltés alatt)

Főtér - Békés MTV1 2007.05.13 8:52 55' 371132 - Nemzeti ...   

http://csabatv.hu/sites/default/files/22bug_mezobereny_ertektar.mp4.mp4

www.mediaklikk.hu/video/domovina-2015-11-16-i-adas/  950-től

http://www.munkacsy.hu/dokumentumok/dir6/2211_491_Orlai_Petics_Soma_kiallitasi_kalogus.pdf

 

(Feltöltés alatt)

 

www.mezobereny.hu

www.benyovszkimihaly.hu

 

 

Elérhetőség:  mihalykorosi@gmail.com